Background Home

Хризантема

Хризантема

Прекрасно  стайно растение което може  да се намери в магазина, цъфтящо по всяко време на годината. Особено красив е ансъмбъла от няколко вида  хризантеми с различен цвят. Цветовете на хризантемата могат да бъдат прости и кадифени с най разнообразни оттенъци – червено, розово,пурпурно, отровно жълто и бяло, може да се каже че цветовете са във всички оттенъци освен синьо. При отглеждане в саксия растението достига до 25-30 см за голям  храст клончетата се подрязват и прищипват а при размножаване в една саксия се садят няколко резника.


В Европа хризантемите са пренесени след XVII ти век. Наименованието произлиза от гръцките думи chrysos – злато, и anthemon – цвят.

Растението достига на височина около 1 метър, в зависимост от сорта му, но най-честата му форма на развитие е храст. Стъблата са с изправен растеж, гладки или с ръбове, оцветени в различни нюанси на зеленото, със сив отенък. Обикновено са покрити с белезникави власинки. Дават множество разклонения, най-вече във връхната си част.

Хризантемите с цялото си разнообразие от сортове имат и това значение, че с краткия си вегетационен период (4-4 1/2 месеца) дават възможност да се използват за уплътняване на оранжерийните площи, като се редуват с други цветни и със зеленчукови култури. Така рентабилността на оранжерийните площи се увеличава, което е най-добре изразено при пластмасовите оранжерии. 

0
0
0
s2smodern