Background Home

Гардения

Гардения

Гарденията е красиво, вечнозелено, храстовидно растение. Много популярна е заради кремообразните, ароматни цветове. Гарденията е много взискателна, докато цъфти. Най-важни при отглеждането й са постоянната температура и влажност. Резките промени в температурата, промяна в ъгъла на падане на светлината, засушаванията или вариращата влажност могат да доведат до опадване на цветните пъпки.


Гарденията е взискателна към слънчевата светлина достигаща до нея. Светлината трябва да е филтрирана и в никакъв случай пряка. Преките слънчеви лъчи може да изгорят нежните листа и цветове на растението, с което да се влоши неговия максимален декоративен ефект. Отглеждането през зимата също има по-специфични манипулации. Температурата не трябва да пада под 15°С. Ако това се допусне растението може да измръзне. Не винаги след измръзване растенията загиват.

Ако са хванати навреме може да бъдат спасени. Поливането е един от най-важните фактори за правилното отглеждане на Гарденията. През летните месеци то трябва да е редовно, а през зимата да не се прекалява, но никога да не се допуска почвта да изсъхва. Засушаването на почвата води до пожълтяване и изсъхване на цветните пъпки, което компрометира цъфтежа на растението. Ако това стане то няма да цъфне или цъфтежът няма да е толкова обилен. 

0
0
0
s2smodern