Background Home

Седем балконски цветя за южна тераса

Седем балконски цветя за южна тераса

 

Защо седем, защото това е оптималния брой сандъчета за парапета на моята тераса. Всеки може да увеличи или намали бройката. През годините съм опитвала с какви ли не цветя, но южната ми тераса си казва своето. Не сейте цветя, които не издържат да силното слънце. И се подгответе в най-големите горещини да поливате сутрин и вечер. За съжаление все по-често на пазара се предлагат некачествени семена. За хора, които могат да си го позволят да използват общите поръчки от чужбина в цветарските форуми. Също така има и такива групи във фейсбук. 

1. Kалдъръмче (Portulaca grandiflora) - Най-устойчивото цвете при мен се оказа калдъръмчетo, невероятни цветове и багри, цъфти до късна есен. Устойчиво на вредители, поне за сега не съм видяла нещо да го напада.

2. Газания (Gazania) – красиво слънчево цвете с различни цветове. Когато за първи път посях газания, беше с поне 5-6 цвята, имаше в бяло, лилаво, цикламено, оранжево, жълто, пъстро, сега основно е оранжева и тук-там розова.

3. Латинка (Tropaeolum) – пъстроцветна, устойчива на големи горещини, не трябва да има повече от пет корена в сандъче. На пазара вече се предлагат хибридни сортове, различни цветове.

4. Астра (богородичка) – благодатно растение, цъфти около голяма Богородица. Богато на цветове и багри. Издържа на засушаване, за сега не съм видяла и вредители, но го садя за първа година и нямам много опит с него.

5. Циганче (Impatiens) – Циганчето не е трудно за отглеждане, но изисква редовни грижи. Няколко пъти пензирайте младите растения, за да се разклонят. Подхранвайте редовно по време на растеж. Не забравяйте да поливате често през лятото.

6. Тагетес (Tagetes) – Садят го най-често в парковете заради невероятните цветове, които има, а също така неговата устойчивост на засушаване и вредители. За предпочитане са ниско стеблените сортове, добре е да се засее след отминаване на опасността от слана.

7. Карамфил (Dianthus plumarius) – любимо мое цвете, за толкова години не успях да намеря това което търся, а именно ниско стеблен и ароматен. Всичко което съм купувала до сега винаги е излизало различно от написаното на опаковката. Но това не значи, че съм се отказала, търсенето продължава.

0
0
0
s2smodern