Background Home

Нарцис

Нарцис

 Наименованието на рода е свързано с легендата за красивия младеж с това име, влюбен в себе си и превърнат в това цвете. Родът включва около 60 вида, въпреки ще сме свикнали да виждаме в градината едни и същи нарциси от времето на баба ни. Листата на нарцисите са със широчина около 1 см. и дължина до 30 см. Цветоносните стъбла са с дължина почти колкото на листата. Завършват с цвят или сенник с малко на брой цветове на къси дръжки. Периода на цъфтеж е през март-април. След което листата се запазват още известно време, продължават да фотосинтезират и да натрупват резервни хранителни вещества. 

През юли асимилиращата им част пожълтява и загива, корените също загиват, но луковицата се запазва. Всяка година във връхната част на дъното на луковицата се залага по една възобновителна пъпка. В резултат на което през есента в луковицата има две възобновителни пъпки на различна възраст. Първата заложена през предходната година с цветоносно стъбло и втората, която ще цъфти на следващата година. Едновременно с тези възобновителни пъпки, всяка година се залагат и вегетативни пъпки, от които  се развиват нови луковици. Във всеки годишен цикъл се залагат от една до три луковици. Те се отделят от луковицата-майка, след като изсъхнат люспите в чиито пазви са те.

Нарцисите са многогодишни, зимоустойчиви луковични растения с период на летен покой. Развиват се добре на пряко слънчево огряване, но понасят и полусянка. Изискват обилно поливане, особено след прецъфтяването, когато в луковицата се залага бъдещия цвят. Не са взискателни към типа на почвата., най-добра за тях е песъчливо-глинеста, наторена с прегорял оборски тор.

Луковиците може да се изваждат всяка година или на 2-3 до 4-5 години. Най-добре е да се извадят след пожълтяване на листата, просушават се на сенчесто и проветриво място. Почистват се и се съхраняват наредени на тънък при температура около 9 градуса. Навън се засаждат през октомври-ноември.При оставяне на няколко години на едно и също място се препоръчва по-дълбоко засаждане.

0
0
0
s2smodern