Background Home

Латинка

Латинка

Латинките (Tropaeolum)са обичано и предпочитано цвете за балкона. Латинката произхожда от Южна Америка и Мексико и е наречена така, защото листата имат формата на щит, а цветовете на шлем.Латинката е невзискателна при отглеждането и цъфти от юли до октомври. Предпочита слънчево до полусенчесто място – топло и защитено от вятъра. Полива се обилно и се тори през 14 дни с ниски дози.

 

 

  Латинките се размножават чрез семена, които са едри, едностранно издути и със сламеножълт цвят. Никнат за 10-15 дни. Могат да запазят кълняемостта си до 3 години. Засяването се извършва през април на свободна почва в градината, в саксии или сандъчета. След поникването на семената, растенията оставят на разстояние 25-30 см едно от друго. Добре е узрелите семена да се събират от растението преди да са паднали.

 

 

Сортовете на хибридната латинка (Tropaeolum hibrida) цъфтят от юни-юли до октомври. Обичат слънчево място, запазено от течения. Изискват необогатена градинска почва. Редовно поливане. Наторяване през 7-8 седмици с тор. Да се избягват азотните торове.

0
0
0
s2smodern