Background Home

КРАСИВА ЛЯТНА ГРАДИНА

КРАСИВА ЛЯТНА ГРАДИНА

Сега е времето да посеем семената на любимите си летни цветя, за да можем да им се наслаждаваме през лятото и есента. Ще предложа няколко вида пригодени за нашите почвено-климатични условия и подходящи както за градината, така и за сандъчета. Всичко зависи от мястото, което разполагате – двор в който да оформите цветни петна, тераса или балкон.

Метличина (centraurea cyanis)– семената се сеят в началото на пролетта (март, април) на междуредово разстояние от 50 см. и вътре в редовете – 20 см. Не е необходимо преместване. Не понася излишна влажност, полива се само в краен случай.

Градински карамфил (dianthus chinensis) – семената се засяват през март в сандъчета на открито. Покриват се за 3-4 дни, докато поникнат. Разсаждат се през май на разстояние 50х20. Предпочита добре обработени и наторени почви.

Кученца (antirrhinum majus) – семената се засаждат през март. Кълняемостта им се запазва до 3-4 години след получаването на семена. След този период трябва да се подменят. Обича дренирани и богати на хранителни вещества почви.

Вербена (Verbena) - Вербената е едно от тези градински цветя, които без много грижи цъфтят от пролет до есен. По принцип е едногодишно растение. Расте на туфи, и стига височина 15 -25 см. Цъфти в пурпурно, бяло, розово, прасковено или червено. Много популярно е за отглеждане във висящи саксии, в алпинеуми или в сандъчета на перваза на прозореца.

Петуния (Petunia) - Период на цъфтене: Май до септември. Произход: Изходни форми - Южна Америка. Месторастене: Слънчево. Субстрат: Оптимална пръст, пръст за балконски цветя. Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разстояние 20-25см едно от друго. Поливане, торене: Поливат се обилно и се наторяват слабо всяка седмица.  Други грижи: Прецъфтелите цветове се откъсват всеки ден. Образуването на семена става много бързо. След първото цъфтене (края на юли/началото на август), когато растенията пускат все по-дълги филизи и започнат да падат, се подрязват наполовина. Петуниите се възстановяват за 14 дни, израстват бухлати и отново цъфтят пищно.

0
0
0
s2smodern