Background Home

КОПРИВКА (COLEUS)

КОПРИВКА (COLEUS)

Специално за Ели!!!

Трудно може да се намери по-разпространено цвете, както у нас така и по света, с изключение може би на мушкатото и бегонията. Стеблото е крехко и воднисто, а листата са елипсовидни, с гладка или назъбена периферия и велурена повърхност. Красотата се крие в багрите им – има хибриди с преливащи цветове, двуцветни, на петна и др. Цветът на листата се мени в зависимост от интензитета на осветлението. Копривката цъфти с дребни цветчета, събрани в дълго съцветие на върха на разклоненията. Тъй като цветовете нямат особена декоративна стойност, се препоръчва да бъдат отщипвани, за да се получи добре разклонено растение.

През зимата копривката става постна и хилава, багрите изсветляват, но с настъпването на пролетта хубостта им се възстановява с пълна сила. Въпреки това е препоръчително да се отглежда като едногодишно растение навън и като многогодишно с подновяване от резници вътре. Най-подходящото време за това е през пролетта – вкоренете резниците във вода. Новото растение ще порасне бързо и през лятото ще се радвате отново на пъстроцветното му великолепие.

Растенията са с тропичен произход и не понасят температури под нула градуса. Затова те се отглеждат за вътрешна декорация като многогодишна саксийна култура, а за зацветяване на зелени площи като едногодишни.

Растенията изискват интензивно осветление и пряко слънчево огряване, но при много силно слънце и висока температура на въздуха се наблюдава завиване на листната петура и избледняване на цветовете.

Копривката се чувства добре в лека и богата на хранителни вещества почвена смеска. Препоръчва се следната смеска – листовка, тор, чимовка, пясък в съотношение 1:1:1:1. Поливайте през лятото редовно, а през зимата умерено.

Подхранвайте един път месечно с разтвори от минерални торове. Пресаждайте през 1-2 години, отглежданите растения трябва да се подмладяват, изрязвайте стеблата ниско.

0
0
0
s2smodern