Background Home

МЕЧ (SANSEVIERIA)

МЕЧ (SANSEVIERIA)

Засега са известни около 60-70 вида. Те са предимно многогодишни тревисти растения, които образуват къси, сравнително дебели коренища. При някои видове мечове има разделение на две части – коренище, което известно време расте хоризонтално на повърхността на почвата, а след това изменя направлението си и става вертикално, като започва да образува нормални листа.

От вегетативните пъпки по коренището се развиват розетки, всяка съставена от по няколко изправени листа. Листата са месести, плътни и твърди с водоносен паранхим и служат като резервоари за натрупване на вода, която растенията използват за преживяването през сухия период. При едни от видовете листата са мечовидни, силно удължени, плоски, улеовидно свити по цялата дължина или даже цилиндрични, при други видове листата са къси и заоблени. На цвят са зелени с различни нюанси или пъстри със сива, бяла или жълта багра на зелен фон. Цветовете са дребни, без аромат. Тези растения се ценят основно като листно-декоративни. Сансевиерата е заслужила славата си на неунищожимо растение, единствената опасност за нея е системното преполиване през зимните месеци и продължително излагане на температури близки до нулата.

Растенията са невзискателни към светлината, но помещението трябва да е топло. В естественото си местообитание расте на пряко слънчево огряване върху отцедливи, песъчливи почви. Ето защо се развиват добре на пряко слънчево огряване, но понасят и засенчване.

Влажността на почвения субстрат е в пряка зависимост от поддържаната температура на помещението. При температура на въздуха 10-15 градуса почвата трябва да бъде суха, при 20 градуса – умерено влажна. Над 20 градуса е необходимо често поливане. Съчетанието на ниски температури и голяма влажност причинява загниване.

0
0
0
s2smodern