Background Home

Грижи за декоративно цъфтящите бегонии

Грижи за декоративно цъфтящите бегонии

Грижи за декоративно цъфтящите бегонии

Температура: Умерена, температура по –висока от 20°С е неблагоприятна за тези  бегонии. Зимната температура е около  17-18°С, но не по-малко от  15°С.
Осветление: ярко осветление със задължителна защита от преките слънчеви лъчи в горещите дни. По време на цъфтеж  трябва да имат достатъчно пространство, да не са скупчени и не си пречат. За запазване на правилният им растеж е желателно да се завъртат саксиите.


Поливане : през пролетта и лятото се полива обилно, но без да се залива. Не обичат застоялата вода, както и пресъхването. Водата трябва да бъде мека, престояла. Грудковите саксийни растения през зимата не се поливат, пазят се в суха  торфена почва.
Влажност на въздуха:бегониите обичат  високата влажност на въздуха. Необходимо е периодично оросяване, можете да сложите саксиите на подложки с мокър торф или мъх.
Пресаждане:рано през пролетта грудките се садят в свежа почва. Коренищните бегонии се пресаждат по необходимост, когато саксията стане малка. Почвата трябва да е хранителна –прегоряла тор,листна и хумус с добавена немного хвойнова и речен пясък.


При това, почвата се насипва не до края на саксията за  да има място за израстването на допълнителните корени и тогава да се засипят с почва. Растенията се слагат на слънчеви прозорци и те бързо се покриват с млади листа а след около 40-50 дни се появяват пъпките и цветовете.
Торене : декоративно цъфтящите бегонии е полезно да се подхранят от момента на формиране на пъпките с течна ,комплексна тор за цъфтящи растения веднъж на 2 седмици.
Размножаване: Размножават се със стъблени резници и семена, освен това  се размножават като се разделят грудките или се разрежат наполовина, така че всяка част да има коренчета. Срязаните грудки се посипват с въглен или сяра. Грудките се садят така,че връхчетата да са над почвата.

Всъщност  от гледна точка на биологията , бегониите се делят на три групи : грудкови бегонии ( напр. Лорен), коренищни ( напр. Баер) и бегонии имащи повърхностна коренова система (напр. Бегия вечноцъфтяща).

Вредители по бегонията :


Щитоносни въшки- Въшките се заселват по долната повърхност на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.
Мерки за борба : Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса". Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун
Трипс .:Високата температура и ниската влажност способстват за появата на трипс. Много бързо се образуват колонии на долната страна на листата а на пъстрите листа на бегонията да откриеш трипс е трудно.
Мерки за борба :растението трябва да се пръска и при необходимост нееднократно с инсектицид ( моспилан, фитовер, децис, актелик , инта-вир).
Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. Отначало повредите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадат. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар.
Мерки за борба :Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата. Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди.


 
Болести по бегониите
Брашнеста мана : на листата , цветовете, пъпките и филизите се появява бял и сив налеп. Поразените участъци стават кафяви и загиват.
Мерки за борба. Измийте с гъба под топъл душ . при силни поражения напръскайте 0.2% разтвор на фундазол ( 2 мл. /1 л.вода)
Сиво гниене: на листата и стъблата се появяват  кафяви сухи петна. След това се появява сив налеп. Ако не се  лекува, растението умира.
Мерки за борба : растението се пръска с 0.2% разтвор на бенлат( 2 мл/ литър) или 0.1% р-р на топсин (1 мл/1.л.вода). повторете пръскането след 3 седмици до пълното оздравяване.
Маслени петна ; на листата или стъблата се появяват стъкловидни маслени петна.
Мерки за борба: Като такива  няма! Може само да се опитате да спасите растението като отделите поразените части.Проблеми на израстването 

Листата жълтеят или се обезцветяват, цветовете губят оцветяването си – недостатъчен поливане или недостатъчно хранителни вещества в почвата. Такива симптоми има и при прекалено ярка светлина или недостатъчна светлина или прекалено ярка слънчева светлина за сенколюбивото растение.
Кафяви , сухи крайчета на листата – прекалено сух въздух в помещението, недостатъчно поливане.
Листата бледнеят, меки са на дръжката има размекнати участъци – излишна влага предизвикваща стъблено гниене.
Опадане на листата и цветовете – студено течение,поливане със студена вода, недостатъчна светлина, излишна влага в почвата, висока или ниска температура в помещението

 

0
0
0
s2smodern