Background Home

БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ ПРИ ОРХИДЕИТЕ

БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ ПРИ ОРХИДЕИТЕ

За правилното отглеждане и развитие на орхидеите трябва да се води борба с болестите и вредителите. Най-опасни са вирусните заболявания. За различните части на растенията се проявяват по различен начин. Видимо растението може да изглежда като вджуджено, с къси нетипични за вида листа и стъбла. По листата и стеблата вирусите се проявяват, като гладки или релефни петна и шарки. По цветовете вирусите дават красиви прошарвания. Не всички прошарвания обаче са вирусни заболявания. Ако шарките не са симетрични или повтарящи се, почти е сигурно, че е вирус, борба не съществува. Растението се унищожава и съдовете и инструментите се стерилизират. Вирусите се разнасят от неприятели или механично, при манипулации.

Повечето болести са от гъбно или бактериално естество. Бял или сивкаво-кафяв налеп по горната страна на листата е от причинителя на същинската брашнеста мана. Сивото гниене е кафяво-син налеп по листата, корените и цветовете. По цветовете ботритиса се появява при висока влажност и липса на свеж въздух. Петната са жълти в началото, после покафеняват и почерняват.

Черен налеп по листата е от гъбичка, която се развива по медената роса, отделена от листните въшки. Кореновите гниения при орхидеите може да са от гъбен или бактериален произход. Най-често се провокират при хронично преполиване и ниска температура. За намаляване на риска от подобни гниения в субстрата се добавят едри парчета от дървени въглища.

От вредителите по-разпространени са акарите, листните и щитоносни въшки, трипси и миниращи мухи. При сух и застоял въздух по долната страна на листата се забелязват фини паяжини, а на светлината от горната страна се виждат светли точици. Причинителят е акар.

Листните въшки се забелязват лесно, най-напред по младите части на растението. Като продукт от дейността им е отделянето на сладка лепкава течност – медена роса. По нея впоследствие се развива черна плесен.

Трипсите вредият по листата и цветовете. Отгоре листата стават сребристи, а по тях личат убожданията от трипса. По цветовете повредите личат по-ясно.

Миниращата муха се забелязва по горната страна на листата. Там ларвите й прояждат тунели непосредствено под горния епидермис.

За борба с болестите се използват комбинирани контактни и системни фунгициди, както и се осигуряват оптимални условия за развитие на растенията. При борба с неприятелите се използват инсектициди.

0
0
0
s2smodern