Background Home

РАЗМНОЖАВАНЕ НА ОРХИДЕИТЕ

РАЗМНОЖАВАНЕ НА ОРХИДЕИТЕ

Размножаването на орхидеите става по вегетативен начин и от семена. Първият метод може да се приложи при видове, образуващи туфи от стъбла и листа: цимбидиум, катлея, оноцидиум и др. Разделянето трябва да се направи преди започване на активна вегетация (при адаптирани към нашия климат вече растения, това е от февруари до май). Към него се пристъпва внимателно, без да се дърпа рязко, с минимално повреждане на корените. Ако видът образува грудки, то за всяко новоразделено растение трябва да се предвидят поне две. Останалите дребни и недоразвити грудки също стават за размножаване.

Те се увиват във влажен мъх и се оставят на топло за вкореняване. При вегетативното размножаване най-често се използват стеблени резници. Резниците се вземат с две колена, завяхват се за един ден и след напудряне с фунгицид и стрити дървени въглища се засаждат в торф. При температура на субстрата 20-22 градуса се вкореняват за около месец. В началото се поддържа по-висока въздушна, отколкото почвена влажност. При някои видове често се образуват нови растения по стеблото, след нарастване те се отделят като самостоятелни растения. Размножаването от семена (при орхидеите те са голи ембриони) в домашни условия е по-трудно. Определящ фактор е наличието на чиста (стерилна) среда за поникване на ембрионите. За целта са подходящи едри парчета торф, дървесна кора. Те трябва да се стерилизират чрез изваряване на пара, за да не развият гъби по време на култивирането на семената. За осигуряване на оптимална топлина и въздушна влажност са подходящи ниски стъклени буркани, прозрачни пластмасови кутии и други подобни. Те също трябва да са чисти. Предварително навлажнения субстрат се поставя в съда и заедно се стерилизират. Семената от вече добре узрели шушулки се засяват рехаво (в една шушулка има няколкостотин хиляди ембриона) температурата трябва да е около 22-25 градуса. Семената поникват бавно. При нарастване и оформяне на първата двойка листа, растенията се отделят за до отглеждане. Получените по семенен път растения, започват да цъфтят след 3-5 до 15 години.

При разделянето с цел размножаване става и прехвърлянето в нови съдове. При прехвърлянето се следи за целостта на кореновата система. Премахват се само загнили, повредени корени и грудки. В зависимост от вида се подбират и съдовете. За предпочитане е да са по-широки и плитки, а за епифитните – дървени кошнички, парчета кора и др. При съдово отглеждане задължително се прави дренаж от по едри камъчета. Субстратът за орхидеи е специален, в него влизат торф, мъх, корени от папрати, кори от дървета, а за някои видове и пясък. Температурата и високата въздушна влажност са най-важните условия за правилното развитие на орхидеите. Честото пулверизиране е особено важно за епифитите отглеждани върху кора. През лятото растенията се поливат и къпят често, а през зимата водата е колкото да не загинат.

0
0
0
s2smodern