Background Home

КАКВО ЛИПСВА НА ЦВЕТЯТА НИ!

КАКВО ЛИПСВА НА ЦВЕТЯТА НИ!

Изгниване на корените – Клюмналите листа и мекото стебло са признаци за загниване на корените или появата на мухъл по тях. Най-често се среща при растения, които са гледани на студено или прекалено влажно място. Изрежете болните корени и пресадете в свежа почва. Растенията трябва да се проверяват редовно, само така ще откриете навреме всички увреждания по тях.

 

Гъбички – Изразява се в прахообразни отлагания по листата, които се отмиват с вода. За да предотвратите нова поява, трябва да отстраните всички засегнати участъци от растението и да напръскате с фунгицид. Оставете го да изсъхне на сухо и проветриво място. Ако установите, че цветята ви са нападнати от болест, първото, което трябва да направите, е да ги почистите много добре. Не забравяйте да ги изкъпете под душа, за да отмиете всичко от тях.

 

Сива плесен – Прекомерното поливане и наторяване прави растенията податливи към сивата плесен. Болните цветя се покриват с типично бели отлагания. Трябва да се обработи със стандартни противогъбични средства и да се премести на по-проветриво място. Не прекалявайте с поливането и торенето, в повечето случаи се полива, когато пръстта е изсъхнала напълно и се тори веднъж в месеца.

 

Зелени листни въшки – размножават се много бързо и и живеят на големи колонии. Загнездват се във върховете и цветните пъпки на растенията. Можете да ги почистите на ръка, да изкъпете растението и да напръскате с препарат против въшки.

 

Щитовидни въшки – Кафявият им, плосък щит ги крепи към връхчетата и листата, пускат лепкава течност и затова отстраняването им е доста трудно. Можете да ги премахнете механично или да изплакнете със средства съдържащи мазнина.

 

Трипс – В началото изглеждат като малки бели точици, а по-късно оцветяват целите листа в сиво и черно. Срещу трипсите можете да използвате син камък или душ с топла вода.

 

Акари – При топло време и сух въздух акарите предат тънки нишки между листата на растенията. За да ги отстраните, измийте растението и го оставете на хладно и проветриво място. Третирайте с инсектицид за яйцата и младите ларви и фунгицид за възрастните.

 

Памуклийка – Причината каква е точно за появата им е трудно да се каже. Възможно заразата да е пренесена с пръстта,или от други цветя. Трябва да се накисне цялото растение заедно със саксията с нуреле.

 

За да избегнете евентуални проблеми от прибързаното внасяне на растенията през есента е необходимо просто да му отделите малко време и внимание. Огледайте добре растенията, отстранете изсъхналите листа и увехналите цветове, измийте саксиите и подложките, и ако цветята са здрави, можете да ги внесете при останалите цветя вкъщи. Но ако установите, че някое растение има признаци за гъбна или бактериална болест, тогава първо отстранете и изхвърлете заразените части и после третирайте растението с препарат с фунгицидно или бактерицидно действие. Ако растението е прекалено болно, тогава просто се откажете от него – така ще загубите само едно цвете, но ще предпазите всички останали. Огледайте добре и за наличието на вредители, ако установите такива, тогава напръскайте растението с инсектицид. Оставете растенията след напръскването навън за да видите резултата от третирането. Тъй като тези процедури отнемат време не оставяйте прибирането на цветята за последният момент, когато студът ще нахлуе и няма да имате време да ги прегледате.

0
0
0
s2smodern