Background Home

СВЕТЛИНАТА ЗА СТАЙНИТЕ НИ РАСТЕНИЯ

СВЕТЛИНАТА ЗА СТАЙНИТЕ НИ РАСТЕНИЯ

Растенията в дома ни поддържа връзката ни с природата жива, а светлината поддържа живота им. Подходящата светлина е най-важният фактор необходим за развитието на растенията в нашия дом. Тя им осигурява енергия, необходима за процеса фотосинтеза, при който произвеждат хранителни вещества. При липсата на светлина растенията изтъняват и се издължават, опитвайки се да достигнат източника на светлина. Листата им падат, а пъстрите им шарки позеленяват, цветните пъпки опадат преди да са се разтворили и растенията видимо страдат. От друга страна, прекомерното осветяване също не им се отразява добре – листата изгарят или се обезцветяват и цялото растение сякаш провисва отпуснато и немощно. За да не изпадат растенията ви в това състояние, трябва да разберете техните изисквания и можете ли да им ги осигурите. Има две основни характеристики, които са ви необходими, за да определите сами каква е светлината в дома ви.

Интензитет – определя се яркостта на светлината;

Продължителност – определя се боря часове на осветяване.

Според тези характеристики на светлината можем да определим, колко са осветени помещенията в дома ни.

Стая с южно и югозападно изложение – в следобедните часове, когато слънцето става силно, в стаята влиза много ярка светлина. На такова място е подходящо да разположите хибискус, жасмин, хортензия, кливия и всички кактусови и сукулентни растения. Имайте предвид, че близо до прозореца в разгара на лятото слънчевата светлина е с много силен интензитет и може да повреди растенията ви, ако не им осигурите засенчване.

Стая с източно или западно изложение – ранните и късните слънчеви лъчи осигуряват на растенията достатъчно светлина, без да ги изгарят, но през лятото можете да поставите цветята по-навътре от прозореца или леко да ги засенчите. Тези места са умерено осветени и там можете да разположите бегонии, шефлера, теменужки, фикуси, палми, хои, хризантеми и други.

Стая с североизточно изложение – светло е без да навлиза пряка светлина. Мястото е подходящо за млади растения, които още не са се адаптирали към силните слънчеви лъчи и за по-чувствителни растения с по-нежни листа. Можете да сложите азалия, антуриум, спатифилиум, циклама и всички вариегатни(изпъстрени) форми.

Полусенчеста стая – когато жилището е на първия етаж или дадено помещение е засенчено и в него не грее слънце. За такива помещения са подходящи драцени, маранти, папрати, сансевиера и други зеленолистни растения.

Сенчеста стая – светлината която достига е със слаб интензитетпри такива условия можете да поставите филодендрон, фитония, сансевиера, аглаонема, асплениум и други.

 

0
0
0
s2smodern