Background Home

Мушкато / Pelargonium

Мушкато / Pelargonium

Цветето, което като дете ненавиждах, а сега ми е любимо. Дори не зная какво да напиша за него, толкова много информация има за него в интернет пространството. И всичко, което знам за него е от там. Невероятно цвете, което може да гледа всеки.

Мушкатото е род многогодишни, храстовидни растения от семейство Гераниеви и достига до 50-60 см височина. Младите леторасти са месести и мъхести, а старите – вдървени. Листата имат бъбрековидна форма и дълги дръжки.То е предпочитано за отглеждане, заради способността си да цъфти с ярки цветове от пролетта до есента при достатъчно топлина и светлина.Цветовете са събрани в кичур по 20 заедно и също имат дълги дръжки. Имат най-различни багри от бяло, до малиново във всички нюанси.

Кралското мушкато може да цъфти в една саксия няколко години без това да се отрази на декоративната му стойност. Кралското мушкато има едни от най-големите цветове, вариращи от почти черно, през червено и розово до бяло.

Но и най-обикновеният вид – зоналните, наречени така заради тъмните зони по листата им, имат едри съцветия от по-малки цветчета и са много ефектни.

Произход: Южна Африка.

Височина: до 30-60 см.

Цъфтеж: Може и през цялата година, с бели, розови, огненочервени, червени и много други цветове.

Светлина: Пряка светлина, но да се избягва най-горещото следобедно лятно слънце.

Температура: Стайна температура – 18-24 °C. При слаба светлина дръжте на хладно, за да избегнете израстване на хилави разклонения.

Поливане: През лятото – умерено, през зимата – оскъдно.

Почвена смес: Съставя се от градинска почва, разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:2:1.

Торене: По време на цъфтежа, на всеки 10-14 дни, със слаб течен тор.

Размножаване: Чрез резници, през цялата година. Вкоренените през август са най-красиви през цялото лято. Използват се и семена, които поникват при 20-23 °C. През пролетта преди пресаждането, старите растения добре се обрязват, като се съкращават страничните клонки.

Презимуване: Да не се прибират с мокри листа. За да се разклоняват добре възрастните растения и да цъфтят обилно, преди прибирането се отстраняват увехналите и пожълтели листа, а твърде дългите филизи се скъсяват и могат да се ползват за размножаване. Не използвайте ножици. Отстранете всички цветоноси, независимо дали цветовете са увехнали или едва са започнали да цъфтят. Това ще помогне на растението да запази енергията си. Оставя се на светло при температура 5°С. Стъпаловидно висящите сортове е по-добре да презимуват като резници. Поливат се от време на време. През февруари се подрязват до 2-4 колена на зеленото стъбло и се засаждат в нова пръст.

Нашият съвет: Ако вашите мушката са неугледни, оставете ги през зимата на хладно, където температурата няма да падне под 0 °C. Напролет от поникналите млади леторасти оформете нови растения. Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове. Обилното поливане намалява цъфтежа! Младите връхни части и вдървени стъбла обикновено не се вкореняват.

Вредители, болести: Листни въшки, акари, бели мушици, сиво гниене, мушкатово увяхване.

Родът наброява над 400 вида, включително голям брой хибриди. Разновидностите са обединени в няколко основни групи:

Зонални — Pelargonium zonale, това са така наречените бабини мушката;

Кралско мушкато — Pelargonium grandiflorum, т.нар. кралски видове;

Канадско мушкато – Stellars, отличават се с пъстролистна листна маса;

Ампелни — Pelargonium peltatum, висящите видове или т.нар. сакъзчета;

Понастоящем се предлагат висящи и полувисящи мушката с кичечести, полукичести или обикновени цветове, някои от които c месести листа. Отделна група са стъпаловидно висящите сортове. Това са мушката с обикновени, но многобройни цветове, които се самопочистват.

0
0
0
s2smodern