Background Home

ЦВЕТЯТА НА ТЕРАСАТА

ЦВЕТЯТА НА ТЕРАСАТА

Вижте още

Когато се затопли времето, не забравяйте и за стайните растения. Те също обичат слънце, чист въздух и простор. В затворените ни помещения на тях не им достига въздуха и слънцето, а те са основен източник на енергията необходима за синтезата.

Кого да оставите в стаята – има капризни растения дошли от влажните субтропици, на които име е абсолютно забранено да се появяват на свежия въздух навън. Това са папрати, орхидеи, бромелия, мединила, теменужки, алоказия, аглаонема, маранта, антуриум. Те се нуждаят от постоянна температура и висока влажност на въздуха през цялото денонощие.

 

Кого да преместите на терасата – растенията, които подхождат за лятна ваканция на терасата са: алое, аспарагус, бугенвилия, мушкато, кротон, олеандър, сансевиера, кактуси, палми, фикуси, шефлера, епифилиум, кипариси, жасмин, каланхое.

 

Кога да ги преместите – стайните растения трябва се преместят на открито тогава, когато вече няма да има слани и ниски температури. Не изнасяйте растенията, когато разликата в дневните и нощните температури е повече от 15 градуса, защото стайните растения не понасят резки промени в температурата. Прибирането есента на цветята също трябва да стане преди падането на сланите. Преди да ги внесете ги почистете от изсъхналите листа и цветове и проверете за вредители.

 

Поливане, торене, вредители и болести – поливането е хубаво да се прави сутрин и вечер за да не горят растенията от слънцето. Тъй като през лятото растенията растат и цъфтят най-много, не забравяйте да ги торите, но и не прекалявайте. Най-сериозен проблем на терасата са вредителите и болестите. Ако видите лепкави, деформирани листа, засъхнали върхове на клонки, значи че растението е нападнато от въшки. Веднага отрежете силно повредените филизи и клонки и напръскайте растението със сапунена вода или отвара от коприва. Ако между листата се появи тънка бяла паяжина, пригответе се за борба с акари. Те лесно се пренасят от вятъра и изсмукват соковете на всякакви растения. Смъртна опасност за тях е повишената влажност, затова обилно пръскайте растенията.

0
0
0
s2smodern